1. www.pvib.nl
  2. /Agenda

Trends in InformatieBeveiliging 2013

Start:
19-03-2013 17:30:00
Eind:
19-03-2013 21:45:00
Locatie:
Goudse Schouwburg te Gouda

Locatie:
Goudse Schouwburg
Boelekade 67
2806 AE Gouda
Routebeschrijving: http://www.goudseschouwburg.nl/route-en-parkeren


Wat betekent het woord trend nog in een tijd waarin alles aan een steeds snellere verandering onderhevig is. Security-incidenten zijn aan de orde van de dag. ‘Cyberwarfare’ lijkt een feit te zijn geworden en cloud en BYOD eisen de resterende aandacht op.
Maar er is nog veel meer, en daar willen we op deze avond aandacht op richten. Zo gebeuren er spannende dingen rondom DNS, de ruggengraat van ‘ons’ internet, in het electriciteitsnet, digitale identiteiten in een bewolkte & mobiele wereld en the Internet of Things maken allemaal stormachtige ontwikkelingen door.

Tijdens deze trends-avond proberen we met inspirerende sprekers meer zicht op al deze belangwekkende zaken te krijgen en vooral met hen in gesprek te raken.

Het programma

17.30 uur

Ontvangst met broodjes

18:20 uur

Korte opening door dagvoorzitter André Beerten

18:30 uur

The Internet of Things – Jaap-Henk Hoepman TNO, Radboud-universiteit

Vervolg in 2 zalen in parallelle sessies

 

 

Stroom 1

 

Stroom 2

19:15 uur

DNS & de nieuwe Top-level
Domains –
Michiel Henneke van SIDN

 

Privacy als een pluspunt - de toekomst van Personal Data -
Maarten Louman QIY

20:00 uur

Pauze

   

20:15 uur

DNS actuele dreigingen en
nodige maatregelen –
Paul de Haan InfoBlox

 

SCADA-security & SmartGrids -
Eric Luiijf, TNO

Vervolg in plenaire zaal

21:00 uur

Het debat – gesprek met de zaal over de besproken trends

21:45 uur

Afsluiting en borrel


De sprekers

Jaap-Henk Hoepman
My name is Jaap-Henk Hoepman. I am senior scientist in computer security, privacy and identity management at TNO, the Dutch Organisation for Applied Scientific Research, in the Groningen office. I am also an associate professor in the Digital Security group at the Institute for Computing and Information Sciences of the Radboud University Nijmegen. My main research interests is the design of a secure and privacy friendly Internet of Things. Apart from that I study privacy and identity management in a more general context.

Michiel Henneke
My goal is being an excellent marketeer, with a strong strategic focus and a preference for everything online.  My experience in the field is internationally oriented, fairly broad and covers all aspects of (trade) marketing, communications and sales support.
Michiel Henneke is 35 jaar en vader van twee kinderen. Woont in Deventer en is marketing manager bij SIDN. Michiel: ‘nee, ik kende SIDN niet van naam, totdat ik een  interview met de toenmalige CEO las. Dan knipper je wel even met je ogen. Er is geen ander bedrijf dat zo'n centrale positie in Nederland heeft. Zonder SIDN geen .nl-domeinzone, waarop zich een belangwekkend deel van de Nederlandse economie en communicatie afspeelt.’

Maarten Louman
Maarten Louman is partner en directeur van Qiy en verantwoordelijk voor marketing, communicatie en business development.
In zijn verhaal zal Maarten Louman uitleggen hoe het Qiy Trust Framework individuen in staat stelt een digitale relatie aan te gaan met organisaties die zij vertrouwen op een betekenisvolle, effectieve en veilige manier, waarbij hun privacy gerespecteerd wordt. Dit levert controle, overzicht en inzicht op voor het individu en een hogere kwaliteit dienstverlening en  kostenvermindering voor de betrokken organisaties. 

Paul de Haan
Paul is al enige jaren support engineer bij InfoBlox en specialist op het gebied van DDI (DNS, DHCP en IP Address Management) en NCCM (|Network Configuration and Change Management) oplossingen.

Eric Luiijf
Ir. Eric Luiijf is principal consultant bij TNO Den Haag. Hij werkt aan projecten voor de Nederlandse overheid, private bedrijven en de Europese Unie op het gebied van de bescherming van de vitale (informatie) infrastructuur en cyber operations. Eric was een van de eersten in Nederland die rond 2003 de gevaren van SCADA en andere  procescontrolesystemen onderkende. Zijn 39 Good Practices voor SCADA informatiebeveiliging is in het Nederlands, Italiaans, Engels en Japans uitgegeven. Een verwant onderwerp is de veiligheid van smart grids: meer intelligentie in de besturing en afname van energiestromen. Voor de EU heeft hij de dreigingen voor smart grid systemen geanalyseerd. Hij is de schrijver van een aantal scenarios voor de nationale risicobeoordeling (cyberconflict, cyberspionage en cyberhacktivisme).
Zijn onderwerpen:
* SCADA (on)veiligheid
Procescontrolesystemen regelen feitelijk een groot deel van uw leven. Het idee dat je fysieke effecten kunt bewerkstelligen door in te breken op de procesautomatisering trekt hackers aan. De verantwoordelijken voor de systemen zijn meestal alleen bezig met hun te besturen proces en hebben geen kennis van informatiebeveiliging. Gelukkig werken de Nederlandse vitale infrastructuren aan beveiliging. Er zijn echter genoeg andere organisaties waar de achterdeur open staat. Achterliggende redenen. Onderkende trends. Hoe pakken we onbewust onveilig aan?
* Smart Grid Security
Smart Grids vormen een droom waarmee Europe de 20-20-20 ‘groene’ doelstellingen wil bereiken. In de VS hebben Smart Grids een totaal ander doel. Smart Grids bouwen op SCADA elementen in de elektriciteitsproductie-, transmissie- en distributielagen. Smart Grids gaan verder: denk bijvoorbeeld aan decentrale elektriciteitsopslag, slimme toepassingen en apparatuur (koelkasten, wasmachines) en power roaming (auto’s).
Dit geheel moet veilig bestuurd worden. Waar zitten de dreigingen en welke uitdagingen zijn er om de smart grids niet crime smart te maken?  

 

 
Terug naar het agenda overzicht

Presentaties