1. www.pvib.nl
  2. /Agenda

IBO 32

Start:
05-06-2013 15:30:00
Eind:
05-06-2013 20:30:00
Locatie:
Stadskasteel Oudaen
Het Informatie Beveiliging Overlegorgaan (IBO) is een informele en interactieve bijeenkomst van leden van het PvIB die gekozen hebben voor het Management Pakket.
Deze bijeenkomst is speciaal bedoeld voor de professionals die op het hoogste niveau binnen hun organisatie verantwoordelijk zijn voor informatiebeveiliging.
U kunt zich aanmelden via activiteiten@pvib.nl. Heeft u vragen, neemt u dan contact op met Debbie Reinders: tel: 0620984633 of activiteiten@pvib.nl.

De jaarlijkse Esmeralda1 lezing heeft dit jaar ethiek en IT als onderwerp. Het gebruik van IT in allerlei vormen is een standaardonderdeel van het dagelijks leven. Denken wij daar nog over na of laten wij de gevolgen over ons heenkomen? Nemen wij de technologische mogelijkheden over zoals die worden aangeboden? Passen wij ons aan de techniek aan of vertrouwen wij er op dat het andersom gaat?

Vergeet niet een collega uit het lijnmanagement uit te nodigen voor deze unieke gelegenheid eens na te denken zonder de ballast van de dagelijkse werklast.
Een gesprek over ethiek en IT.

Van de website van de universiteit van Twente, www.utwente.nl stamt de volgende cv van onze spreker op de 5e juni:
Mark Coeckelbergh (Ph.D., University of Birmingham) teaches philosophy at the Philosophy Department of the University of Twente, The Netherlands, and is managing director of the 3TU.Centre for Ethics and Technology.
He is the author of Liberation and Passion (2002), The Metaphysics of Autonomy (2004), Imagination and Principles (2007), Growing Moral Relations (2012), Human Being @ Risk (2013), and numerous articles in the area of ethics and technology, including ethics of information technologies and robotics, ethics of technology in medicine and health care, and environmental ethics, but his research interests are broader (see publications and keywords).

In het artikel (rood gearceerd) uit Trouw van 3 maart 2013 geeft Mark Coeckelbergh.pdf een voorzet voor de gedachte dat wij informatiejunks en communicatieverslaafden aan het worden zijn. De technologie (of liever gezegd de leveranciers daarvan) praten ons altijd de verbeteringen aan. En steeds weer moeten wij daarvan overtuigd worden. Laten wij ons overtuigen of laten wij dat over aan volgende generaties die niet beter weten?

De Esmeralda lezing beloofd een uitdagende en prikkelende gebeurtenis te worden.


1 De naam Esmeralda lezing is ontleend aan “Sprookje” van Jaap Fischer over het selectieproces van een prinses door haar bruidegom:
En toen mocht Hans. En Hans zei: Ja, ik weet het nog niet, maar het moet een meisje zijn met prachtige kleren en goudblonde lokken met ogen als meren die niet kunnen jokken een mond als van honing en dan weer scherp als een mes en hopelijk is haar vader koning en zij dan prinses. Maar, ze moet Liesje heten.
En toen keek de prinses hem aan en zei: “Ik heet Esmeralda, maar zeg maar Liesje”.
Esmeralda als metafoor van een centraal vraagstuk van de IB-er: autenticatie door rollen.

 

Programma
15.30 uur  Ontvangst
16.00 uur  Welkom door Bart van Staveren
16.05 uur  Inleiding door Mark Coeckelbergh
16.50 uur  Korte pauze
17.00 uur  Discussie
18.15 uur  Aperitief
18.30 uur  Diner met tafelgesprek waarbij de discussie met 
                 Mark wordt voortgezet met behulp van stellingen
20.30 uur  Afsluiting door Bart van Staveren

 

Locatie:
Stadskasteel Oudaen
Oudegracht 99
3511 AE  Utrecht
 

IBO-leden kunnen zich aanmelden door een mail te sturen aan activiteiten@pvib.nl
Terug naar het agenda overzicht

Verslagen