A.I, A.I, Caramba!

Door Dimitri van Zantvliet 13 apr 2023

Tussen kerst en de tweede week van het nieuwe jaar was ik vrij. Mijn echtgenote houdt echter altijd rekening met mijn soms overdreven verantwoordelijkheidsgevoel om lekker mee te draaien tijdens cyberincidenten. Goede WiFi is dus prio1, naast Bollo de Beer of Koos Konijn animatie voor de kinderen natuurlijk. Maar het bleef rustig dit jaar (er wordt druk gewerkt aan ‘backdoors’ voor het tweede hybride offensief in de Oekraïne vreest men) en ik hoefde me niet te bemoeien met CITRIX of Log4J zero-days, criticals of leaks. We wisten met z’n allen even niet wat we met mij aan moesten deze vakantie dus. Ik heb het gezin gemeld dat het zeker leuk was, maar dat ze er maar niet aan moeten gaan wennen. Inmiddels is het eind januari en is het nog steeds relatief rustig.

Ik heb mijn vrije tijd echter toch wel weer weten te vullen met allerlei experimenten met nieuwe technologie anders dan crypto. Eind 2022 kwam OpenAI namelijk uit met ’het gratis’ ChatGPT3 en na een paar weken heeft de media dit ook massaal opgepikt. Inmiddels ben ik ook vele uren verder met het uitproberen van tientallen nieuwe AI tools en kan ik gegenereerde tekst (ChatGPT, ChatSonic, KafkAI) samenvoegen met een mooi gerenderd plaatje (Dall.E2, Midjourney, BlueWillow, Stable Diffusion) in een video generator (D-ID, Pictory, Lumen5). Bij NS wordt A.I. en Machine Learning al langer gebruikt voor complexe knooppunt logistiek en chatbots. Nu worden de mogelijkheden breder en zie ik ook meer collega’s om mij heen zaken uitproberen. Die kansen komen weer met de nodige risico’s, maar daar ga ik een andere keer wel weer eens over uitweiden.

De ChatGPT medewerkers in Kenia hadden overigens geen vakantie het afgelopen jaar. De OpenAI organisatie huurt daar namelijk, volgens website TIME, goedkope krachten in voor 2 dollar per uur om de misogyne, banale en discriminerende output van het Large Language Model (LLM) te filteren naar de ethische normen en waarden van vandaag de dag. Het deed me denken aan de robot Sophia die ooit zei dat ze de mensheid wilde vernietigen en kon schelden als de Amsterdamse Glenda Batta, totdat ze een filter voor haar Python mond programmeerden. Terwijl ik dit schrijf speelt Pink Floyd Welcome to the machine op de achtergrond. Volgens Spotify wil ik hier nu naar luisteren. Iemand nog een ‘cookie’ bij de koffie?

ChatGPT4 is inmiddels in aantocht, brace for impact! Nadat Elon Musk het bedrijf startte en Amerikaanse Venture Capitalists in een lange rij stonden om er honderden miljoenen dollars in te pompen, stapte Microsoft er begin dit jaar met niet minder dan 10 miljard dollar in. Gaan ze daar nu de Kenianen 5 miljard uur voor uitbuiten? Waar het GPT1 model begon met 117 miljoen parameters zal GPT4 er naar verluidt 100 triljoen kennen. Gratis zal het ook zeker niet blijven nadat we het model zelf via crowdsourcing hebben getraind. We hebben overigens nog geen flauw idee wat dit gaat betekenen, maar dat het een quantum leap wordt dat is inmiddels wel duidelijk.

Met de kinderen heb ik trouwens de grootste lol om dit samen uit te proberen. Ze pikken het een stuk sneller op dan ikzelf. De digitale wereld gaat de komende jaren radicaal veranderen en A.I. dendert Op Volle Toeren ons leven binnen. Ik sluit daarom maar af met de vermaarde tekst van de wijlen Brabantse volkszanger Tony Bass en zeg: ’A.I., A.I., Caramba!’

Dimitri van Zantvliet
Sinds 1 februari 2023 Directeur Cybersecurity bij NS en columnist van iB-Magazine.

Deze column verscheen in iB2-2023.