Bestuurscolumn - Even voorstellen: Stefan Veenendaal

Door Stefan Veenendaal 13 okt 2022

Weer een bestuurscolumn van een nieuw bestuurslid en dit keer vanuit de activiteitencommissie. Ik ben Stefan Veenendaal (31) en heb begin van dit jaar het stokje overgenomen van Kelvin Rorive.

Kelvin heeft zich afgelopen tien jaar volledig ingezet voor het PvIB, waaronder als voorzitter van onze commissie, en blijft gelukkig nog steeds actief als lid van de activiteitencommissie. We bestaan nu uit dertien vrijwilligers en blijven relevante, inhoudelijke en sociale evenementen voor jullie organiseren.

Op de middelbare school bouwde ik weleens een website in HTML en kwam ik in aanraking met de eerste Trojans. Die kon je toen nog (dacht ik) vrij onschuldig via MSN versturen om iemands cd-romspeler te openen. Ik vond dit iets magisch hebben en besloot na mijn middelbare school te kiezen voor de mbo-opleiding Particulier Digitaal Onderzoeker in Utrecht. Hier werd ons al vrij snel wat bijgebracht over ethiek, techniek en digitale veiligheid.

Het vakgebied grijpt mij aan en ik besloot mijn studie te vervolgen in Zoetermeer op de Haagse Hogeschool. De opleiding Information Security Management (nu HBO-ICT) ging niet alleen in op de techniek maar ook de menselijke en beleids/procesmatige kant van Informatiebeveiliging. Ik begeef me nog steeds in het midden van die driehoek en heb besloten geen partij te kiezen: People -> Process -> Technology.

Tijdens de studie was het de bedoeling om onze opdrachten zoveel mogelijk uit te voeren voor ‘echte opdrachtgevers’. Hierdoor leer je direct hoe het er in de praktijk aan toe gaat! Een plek om deze opdrachtgevers te leren kennen is het PvIB. Onze docent Leo van Koppen nam ons mee naar een eerste thema-avond. Dit was spannend, je loopt tussen mensen die al veel ervaring hebben in het vakgebied terwijl je zelf net start. We vielen op als jong publiek wat voor de nodige aanspraak zorgde en de eerste opdracht was gescoord.

Elke sessie een ander thema, de verschillende mensen die samenkomen en de openheid van het PvIB zorgen ervoor dat ik zeven jaar later nog steeds lid ben van het PvIB. Deze eigenschappen kenmerken het PvIB en blijf ik waarborgen zolang ik voorzitter ben van de activiteitencommissie. We willen en blijven sessies organiseren waar je vakgenoten kan ontmoeten (jong en oud), je kennis kan verbreden of verdiepen en zelf een actieve bijdrage kan leveren.

Heb je ideeën voor een sessie, lijkt het je leuk om mee te werken in de activiteitencommissie of heb je een andere vraag? Spreek mij dan vooral aan tijdens een van onze activiteiten. Ik hoop je daar snel te ontmoeten!

Stefan Veenendaal

Deze bestuurscolumn verscheen in iB5-2022.