Bestuurscolumn - Niet bang zijn voor de toekomst

Door Stefan Veenendaal 12 okt 2023

OpenAI had in vijf dagen tijd één miljoen gebruikers en in twee maanden honderd miljoen. Nog nooit heeft een bedrijf in zo’n korte tijd, zoveel gebruikers aan zich weten te binden. ChatGPT, momenteel het meest 'bekende' taalmodel, is zowel veelbelovend alsook een mogelijke dreiging.

Aan de ene kant hebben we een technologie die in staat is om ons werk op ongekende manieren te verbeteren: van het schrijven van beleid tot het analyseren van technische vraagstukken. Want, wie zit er nou niet te wachten op tijdbesparing binnen zijn werk? Maar aan de andere kant hebben we een instrument dat gevoelige informatie kan lekken of verkeerde informatie kan verspreiden. Stel je voor wat de gevolgen kunnen zijn wanneer een developer binnen een organisatie ChatGPT inzet om code te schrijven of te analyseren. Het incident binnen Samsung heeft al aangetoond hoe dit verkeerd kan aflopen.

We hebben ChatGPT gebruikt tijdens het Capture the Flagevenement in juni. De taak voor de deelnemers was ChatGPT ervan te overtuigen een vlag op te geven. Als tafelcoaches hadden we de mogelijkheid om de dialogen te volgen. We merkten dat ChatGPT onwaarheden vertelde, misleiding toepaste en zich niet aan de afspraken hield, maar we zagen ook de vindingrijkheid en humor terug in de reacties. Dit was een mooie en veilige plek om de mogelijkheden te testen.

Daarom is mijn gedachte tweeledig: laten we deze technologieën omarmen, maar laten we onze gebruikers ook leren hoe ze deze op de juiste manier kunnen gebruiken en hen waarschuwen voor de risico's. We moeten niet bang zijn voor de toekomst, maar ons op de juiste manier voorbereiden om er optimaal van te profiteren.

Met dat in gedachten is de zomervakantie voor mij voorbijgevlogen: het was een periode om even te pauzeren, te reflecteren en te genieten. Ik hoop van harte dat jij als lezer ook even hebt kunnen genieten van een welverdiende rustperiode. We werken immers allemaal in een uitdagend vakgebied. Dat maakt het belangrijk goed voor onszelf te zorgen en op tijd even wat gas terug te nemen.

Het PvIB heeft ook even een pauze genomen en toch een aantal leuke activiteiten weten te organiseren voor het einde van de zomer. Zo hebben we op 24 augustus het CyberSQUAD-evenement, speciaal voor de jonge PvIB 'ers onder ons, gehouden. En op 13 september het Cyber Verzekeringen-evenement. Gezien de complexiteit en impact van recente cybersecurity-incidenten een zeer actueel onderwerp.

Wellicht hebben we elkaar op een van deze evenementen al gezien. Zo niet dan gebeurt dat hopelijk binnenkort: uitgerust en klaar voor de uitdagingen die voor ons liggen.

Stefan Veenendaal

Deze bestuurscolumn verscheen in IB5-2023.