Bestuurscolumn - 'Wij doen ut soamen'

Door Jessica Conquet 12 feb 2021

Terwijl buiten winterstorm Bella raast en de natuur zich van zijn ruige kant laat zien, een vrachtauto tussen Winschoten en Groningen zijn lading bieten verliest die nu over kilometers verspreid liggen, neem ik plaats achter mijn bureau om mijn bijdrage aan de eerste iB-copy van 2021 te leveren.

We sluiten over enkele dagen het boek van het jaar 2020.

Het jaar dat:
Het kabinet met ingrijpende maatregelen komt;
Rutte oproept: “We hebben iedereen nodig, 17 miljoen mensen”;
We massaal toiletpapier hamsteren;
De quarantainekilo ‘s of ook wel lockdownkilo’s zich aandienen;
Nederland op SLOT gaat;
Naar schatting 1200 festivals gecanceld worden;
We zoomen, teamsen, webexen, skypen en hangouten;
Horeca, contactberoepen en zzp'ers de hardste klappen krijgen.

En we kregen er een lexicon bij. Wat dacht u van:

appathon (de, -s) bijeenkomst van deskundigen op het gebied van programmering, dataverzameling en cybersecurity om apps (bv. traceerapps t.b.v. de strijd tegen een
corona-epidemie) grondig te testen en voor eventuele tekortkomingen gezamenlijk naar (technologische) oplossingen te zoeken.

Ik heb in het afgelopen jaar meer dan 2000 uur doorgebracht aan dit bureau. Dit was een zwaar en zeer bewogen jaar. Ik heb aan dit bureau extreem veel vergaderd, besluiten genomen, gerouwd, gelachen en was regelmatig diep geraakt door het leed dat velen van ons hebben geleden. Ik ben hoopvol als ik zie hoeveel solidariteit en veerkracht er is in onze samenleving. Ik denk regelmatig aan hoe het straks zal zijn, als we de pandemie onder controle hebben. Wordt het binnen onze vereniging weer zoals voorheen? Wat er ook gebeurt, hoe snel of langzaam het ook zal gaan, een ding is zeker: deze pandemie heeft ons heel duidelijk heeft gemaakt hoe kwetsbaar we zijn, hoe afhankelijk we zijn en hoe moeilijk het is om draagvlak te krijgen in een gemeenschap bij het streven naar een gemeenschappelijk doel.

Ik zie er naar uit om elkaar in 2021 weer te treffen. Dat we na een zware dag op het werk afreizen naar Utrecht om bij het Van der Valkhotel gezamenlijk – zij aan zij – te genieten van een lezing. Dat we weer onder het genot van een broodje en een drankje ideeën en ervaringen uitwisselen. Dat we als young professional een kijkje kunnen nemen in de ‘beveiligings - keuken’ van een PvIB-lid.

Ik kijk er ook naar uit te weten welke nieuwe inzichten deze pandemie met zich heeft meegebracht. Bijvoorbeeld veranderingen in het dreigingslandschap, de impact op security bij het werken op afstand, effectief deelnemen aan discussies via beeldbellen. En wellicht leiden deze nieuwe inzichten ook tot nieuwe activiteiten met onze leden. Ik ben er klaar voor. U ook?

Schroom niet om ideeën met mij en mijn collega-bestuursleden te delen. We gaan voor het nieuwe normaal verrijkt met zoveel mogelijk nieuwe inzichten.

Ik zeg 2021: “Wij doen ut soamen”

Jessica Conquet
Uw voorzitter

Deze bestuurcolumn verscheen in IB1-2021