Column Inge - IoT: voor alles een wachtwoord

Door Inge Wetzer 27 jun 2021

Ik zie hem nog zo voor me: mijn collega zwaaiend met zijn Nokia (een uitschuifbaar model, ja ja, uitklappen was niet meer hip): “Straks is dit het enige apparaat dat we nog hebben, dan zit alles hierin en heb je dit soort dingen niet meer nodig”, – wijzend naar de PDA op mijn bureau. 

Ja, zo oud ben ik. Voor de mensen die nu snel ‘PDA’ willen gaan opzoeken: in mijn eerste baan had ik dus een apparaat – Personal Digital Assistant genoemd – dat diende als mijn digitale agenda. Groter dan de smartphones van nu, maar oh wat een ding! Als ik dan onderweg was, kon ik gewoon mijn agenda inzien zonder dat ik met zo’n papieren ding hoefde te slepen! En als ik er op locatie een afspraak aan toevoegde, dan synchroniseerde hij die vanzelf met mijn Outlook-agenda zodra ik de volgende keer op kantoor was en hem aansloot op de computer, su-per handig! Stel je eens voor dat dat handige apparaat óók nog eens geïntegreerd werd in
mijn telefoon. “Straks hebben we één apparaat waar we alles mee doen: bellen, je agenda, zelfs het licht aandoen …”. “Straks …”

And here we are. Sterker nog, in een paar jaar tijd zijn wij eraan gewend geraakt om op weg naar huis alvast de verwarming aan te zetten of de lampen even te dimmen vanaf je telefoon. Aan de auto die waarschuwt dat je beter een alternatieve route kunt nemen, de televisie die je op pauze zet als je wat te drinken wilt halen, de lampjes in de parkeergarage die aangeven waar nog plek is en ga zo maar door. Het internet is overal. Dat is handig, superhandig. Maar het is niet alleen maar handig. Op een ander vlak vraagt het ook wat van ons: al die accounts moeten namelijk ook beveiligd worden. En dat is nou juist weer minder handig. Want voor elke app een ander wachtwoord is ingewikkeld, zeker als het ook nog sterk moet zijn, en tweefactorauthenticatie kost extra tijd en moeite.

Een grote stap in de goede richting is het gebruiken van een wachtwoordmanager: een soort digitale kluis die al jouw wachtwoorden voor je genereert én onthoudt, die je beveiligt met één sterk ‘masterwachtwoord’. Veel veiliger, niet moeilijk, wel even werk. En voor mensen die niet zoveel affiniteit met veiligheid hebben, natuurlijk niet zo aantrekkelijk om eens goed voor te gaan zitten. Het is nou eenmaal leuker om uit te zoeken hoe je nieuwe draadloze luidsprekersysteem werkt. Dat begrijp ik ook wel.|

Maar mensen, willen we met de ontwikkelingen mee, dan hoort daar ook een extra inspanning bij. Als je kunt overstappen naar een slimme energiemeter en naar online bankieren, dan kun je ook overstappen naar een wachtwoordmanager. Voor je lampen ineens door de overbuurjongen worden uitgezet, in het beste geval … Dus, maak deze week nog even dat halfuurtje vrij, installeer die app en voeg je belangrijkste wachtwoorden toe (of laat de wachtwoordmanager even nieuwe maken als ze te zwak zijn). Maar als je dit nou écht te veel moeite vindt, dan kun je altijd nog terugvallen op een Nokia 3310, een PDA en een analoge camera.

Inge Wetzer
inge@secura.com

Deze column verscheen in iB3-2021.