Column Privacy - Toss a coin to your techie

Door Rachel Marbus 11 aug 2020

Deze column is een ode aan de mensen die privacy echt mogelijk maken. De helden zonder cape die vaak in vergeten hoekjes in bedrijven hun eigen wereld hebben ingericht. Daar onverstoorbaar creatief zijn en er niet alleen voor zorgen dat alles blijft draaien. Maar zij vooral ook de rots in de branding te zijn als privacy-eisen allerlei praktische kopzorgen opleveren.

Met mijn team privacy officers ga ik over het WAT. Wij geven advies over de regels bij privacy. Welke spelregels in specifieke situaties gelden, welke voorwaarden gesteld moeten worden voordat je iets mag gaan doen of maken en zo nu en dan ook duidelijk en helder communiceren over wat nu juist niet mag. Het WAT is niet altijd heel makkelijk te vinden omdat de wet ruimte laat voor interpretatie of omdat de praktijk toch echt even wat anders in elkaar zit dan de wet ‘zo makkelijk’ doet voorkomen. Dat laatste komt natuurlijk ook vaak omdat schrijvers van de wet (net als de handhavers ervan) niet altijd weten hoe het er in de praktijk nu echt aan toe gaat. Maar dat terzijde.

Na het WAT zit onze taak er grotendeels op. Ik zeg grotendeels, omdat je als rechtgeaarde liefhebber van privacy natuurlijk niet zomaar iets over de schutting gooit. Dan weet je zeker dat de regel die je stelde niet opgevolgd gaat worden. Maar het HOE moet je toch echt uit handen geven aan de mensen die moeten zorgen dat de wet en de regel netjes geïmplementeerd worden. En daar, precies op dat punt, vind je de helden.

De techies. Het is een speciaal soort techie, die in staat is te luisteren naar de privacy officer (en misschien toch zelf ook wel veel van privacy houdt). En creatief meedenkt om ervoor te zorgen dat de regel goed in praktijk gebracht wordt met zo min mogelijk negatieve impact voor de bedrijfsvoering. Als dat er onverhoopt toch is, dan is deze techie in staat om het proces zo te begeleiden dat iedereen tevreden naar het eindpunt komt. Soms met prachtige kunstgrepen en als het echt niet anders kan, dan is deze techie in staat om de boel af te breken en opnieuw te beginnen. Deze keer wel de regels indachtig.

Deze column is voor jou Karen. Deze column is voor jou Dennis. Deze column is voor jou Jesse. Jullie zijn onmisbaar in elk bedrijf en jullie zijn de helden voor ons als privacypeeps. We zeggen het misschien niet vaak genoeg, maar zonder jullie kunnen we ons werk niet doen en we zijn jullie vreselijk dankbaar voor de praktische vertaling van onze privacyregels.

Rachel Marbus
@RACHELMARBUS op Twitter

Deze column verscheen in iB2-2020.