Even voorstellen: Lilian Knippenberg

Door Lilian Knippenberg 14 dec 2023

Tijdens de ALV van 9 november ben ik benoemd tot bestuurslid met aandachtsgebied Redactie. De Redactie is de leukste commissie die er is, daarom een ode aan de Redactie en tegelijk een ode aan het product dat we maken: IB-Magazine.

Vier tot zes keer per jaar vullen we een blad met interessante en goede artikelen, columns en blogs. Jij, onze gewaardeerde lezer, hebt naast digitaal een voorliefde voor het gedrukte tijdschrift (zo toont de enquête aan). Eerlijk gezegd begrijp ik dat heel goed.

  • Terwijl je rustig thuis bent, wandelt er buiten iemand in een opvallend oranje uniform naar jouw voordeur. Je hoort het geklepper van de brievenbus. Papier is tastbaar, het ligt daadwerkelijk op jouw deurmat. Je kunt het oppakken, vasthouden en ruiken. Ook dat laatste is belangrijk, zo ondervonden we toen wij klachten hadden dat het blad stonk [1] in plaats van die heerlijke papier- en inktlucht.
  • Je neemt je vertrouwde, naar inkt geurende blad erbij, nestelt je lekker op de bank of in jouw favoriete stoel en scheurt het plastic van de nieuwste IB-Magazine. Je begint met lezen. Merk je dat? Geen afleiding. Je magazine maakt geen geluid, zoemt niet en geeft geen (on)gewenste pop-ups. Wat een oase van rust!
  • En dan nog een element dat papier zo fijn maakt: je houdt je IB-Magazine gewoon op de afstand van je ogen die je zelf fijn vindt, zonder je zorgen te maken over de helderheid van je papier of last te krijgen van vierkante ogen (zoals mijn moeder vroeger altijd zei). Een welkome afwisseling na een dag vol digitale vergaderingen, mails, chats en wat nog meer.
  • We doen ons best het blad vol te zetten met artikelen die je aanspreken. Als het fysieke blad weer binnen is, schrijf ik altijd op de voorkant welke artikelen ik in mijn werk zou kunnen gebruiken. Tijdens het lezen onderstreep ik zinnen en zet ik uitroeptekens in de kantlijn. Dat kan digitaal ook, maar dat voelt toch anders.

Kortom: ik houd ervan om bezig te zijn met de beleving die het blad jou als lezer brengt!

Na vijf jaar redactielid geweest te zijn maak ik dus nu de stap naar het PvIB bestuur. Ik kijk ernaar uit om het blad en verwante projecten verder te brengen samen met Chris de Vries (onze excellente hoofdredacteur van IB-Magazine) en de redactie. Zo zoeken we meer interactie (lastig met een fysiek ‘eindproduct’), kijken we naar de mogelijkheden van een digitaal blad (alweer), zoeken we uit of we de vormgeving willen vernieuwen. Onze andere plannen houden we nog even geheim.

Punt van aandacht is overigens altijd de tijd. Zowel voor mezelf bij de begeleiding van een auteur en de intensieve piek rond de due date en drukproef, als bij het zoeken van nieuwe auteurs die een goed stuk kunnen schrijven voor het blad. Kortom: meld je aan! Onze doelstelling is om een voorraad te hebben van artikelen die we kunnen plaatsen. Wil je of kun je geen artikel schrijven, maar heb je wel goede/praktische/vernieuwende ideeën?

Meld je dan ook via ibmagazine@pvib.nl. We kunnen je interviewen of samen een artikel schrijven. Voor nu wens ik je veel leesplezier en hoop ik dat je weer geniet van deze laatste uitgave van 2023.

[1] Betrof de ‘special’ over architectuur uitgave IB5-2019, de stank werd veroorzaakt door een chemische reactie van de drukinkten.

Lilian Knippenberg

Deze bestuurscolumn verscheen in IB-Magazine 6-2023.