12 dec

CISO | PvIB

CISO-25 Esmerada lezing: Wie heeft het licht uitgezet?

woensdag 12 december 2018
16:00 tot 19:30

De Witte Vosch
Oudegracht 46, 3511 AR Utrecht, Nederland

De overgang naar een duurzame energievoorziening is in volle gang. Op steeds meer daken liggen zonnepanelen en op veel plaatsen verrijzen windparken. Elektrisch vervoer komt sterk op. En gemeenten spreken de ambitie uit van het aardgas af te gaan en over te stappen naar duurzame alternatieven. Zomaar een greep uit de grote verandering die er in Nederland gaande is en die we de energietransitie noemen.

Dit zorgt voor een grote maakbaarheidsuitdaging voor Alliander. Er zijn onvoldoende monteurs om overal dikkere kabels in de grond te leggen en de kosten van ons energiesysteem zouden de pan uitrijzen. Slimmer gebruik van onze energienetten door verregaande digitalisering helpt ons om deze uitdagingen op te lossen. Maar dit introduceert natuurlijk ook weer risico’s op het gebied van informatiebeveiliging en cyber security. Sjoerd neemt jullie in deze lezing mee naar de uitdagingen binnen de vitale infrastructuur van Nederland, de mogelijkheden van digitalisering en de stappen die Alliander genomen heeft om de cyber risico’s te blijven beheersen. Onderwerpen zoals netwerk zonering, secure by design en de wondere wereld van security in zelfsturende agile teams zullen hierbij zeker aan bod komen. Zo zorgen we ervoor dat de huizen warm zijn en het licht brandt, vandaag en in het duurzame morgen.

Programma

16:00 Ontvangst
16:30 Opening
16.35 Wie heeft het licht uitgezet? door Sjoerd Peerlkamp, Alliander
17.30 Start discussie
18.15 Aperitief
18.30 Diner met tafelgesprek waarbij de discussie met Sjoerd Peerlkamp
wordt voortgezet
20.15 Afsluiting

Uw spreker

Sjoerd Peerlkamp
Sjoerd is CISO van Alliander. Samen met zo'n 7000 collega's zorgt hij er bij Alliander voor dat in ongeveer 1/3 van Nederland het licht brandt en de huizen warm zijn. Vandaag en in het duurzame morgen. Sjoerd's carrière begon bij KPMG, waar hij als pentester en IT auditor aan de slag ging. Al snel werd zijn passie voor operationele technologie en procesbesturing duidelijk. Zijn RE scriptie hierover aan de VU werd gepubliceerd vlak voordat Stuxnet aan het licht kwam en leverde hem in 2010 de Joop Bautz Information Security Award op. Na verschillende functies binnen Nuon/Vattenfall en Shell is Sjoerd sinds begin 2017 de CISO van Alliander en heeft hij onder andere een IT Privacy en Security Expertise centrum en een Cyber Resilience centrum opgebouwd om onze vitale infrastructuur voldoende te kunnen beschermen tegen de toegenomen dreigingen en in te kunnen spelen op veranderende wetgeving zoals AVG en WBNI.

Om te weten:

Actuele informatie Op www.pvib.nl vindt u actuele informatie over de sprekers en het programma
PE Punten Voor deze themabijeenkomst ontvangt u 3 PE punten. Zie voor de voorwaarden: Regeling PE
Leden PvIB De bijeenkomst is gratis toegankelijk voor PvIB-leden. Niet leden betalen € 50,-, excl. BTW.
Bij no show wordt een bedrag van € 35,- in rekening gebracht.
Inschrijven Inschrijven voor dit evenement is noodzakelijk en alleen mogelijk via www.pvib.nl.
Uiterlijk 1 week voor de bijeenkomst een bevestiging per e-mail.
Vragen Voor meer info: Debbie Reinders, tel. 06 20984633 of via activiteiten@pvib.nl

Locatie op kaart

De Witte Vosch
Oudegracht 46, 3511 AR Utrecht, Nederland

Meer in agenda

meer agendaitems