9 nov

Themabijeenkomst | PvIB

Incident response

donderdag 9 november 2023
18:00 tot 21:30

van de Valk Hotel Utrecht
Winthontlaan 4, 3526 KV Utrecht, Netherlands

Helaas vinden ransomware-aanvallen nog dagelijks plaats. En hoewel elk incident verschillend is, zijn er overeenkomsten te ontdekken. Dit zorgt ervoor dat organisaties zich beter kunnen beschermen tegen cyberaanvallen en voorbereiden op security-incidenten. Het delen van ervaringen en kennis is hierbij cruciaal. Tijdens deze avond worden jullie meegenomen in het verloop van een ransomware-aanval, de afhandeling ervan en de lessen die hieruit zijn geleerd. Dit wordt geïllustreerd aan de hand van het incident dat heeft plaatsgevonden.

De sprekers zijn benieuwd naar hoe het publiek zou handelen in een incidentsituatie en staan we open voor jullie vragen. Kortom, bereid je voor op een avond vol ervaringsuitwisseling, kennisdeling en interactie!

Programma

18:00 uur Ontvangst met broodjes
19:00 uur Opening door dagvoorzitter Mitchell Sudmeijer
19:05 uur De controle terugkrijgen na een ransomware incident, Lisa de Wilde
20:00 uur Pauze
20:10 uur De nasleep van een ransomware incident, Pim Takkenberg en Iris Sips
21:05 uur Take-aways en vragen
21:30 uur Afsluiting en borrel

De sprekers

Lisa de Wilde
Lisa de Wilde heeft tientallen organisaties in binnen- en buitenland geholpen met het oplossen van complexe cyberaanvallen. Met die opgedane kennis en ervaring adviseert ze organisaties over het voorkomen van en voorbereiden op security-incidenten. Daarnaast heeft ze diverse bedrijven geadviseerd op het vlak van risicomanagement, monitoring & detectie, en het optimaliseren van de cybersecurity-operatie. Momenteel ondersteunt ze verschillende organisaties op het gebied van Business Continuity Management en het opstellen en implementeren van een SOC-strategie.

Pim Takkenberg
Pim Takkenberg is een vooraanstaand expert op het gebied van ransomware en digitale Chinese staatsspionage. In zijn huidige functie als algemeen directeur van Northwave, een internationaal cybersecurity bedrijf, zet hij zich in om digitale risico's voor bedrijven te beperken. Als hoofd van het prestigieuze Team High Tech Crime van de Nederlandse Politie werkte hij in de voorhoede van het bestrijden van zware en georganiseerde vormen van cybercrime. Als leider van het Cyber Intelligence Team van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties richtte hij zich op het tegengaan van cyberspionage en cybersabotage door statelijke actoren. Zijn grondige begrip van het huidige dreigingslandschap, in combinatie met zijn communicatieve vaardigheden, stellen hem in staat om organisaties weerbaarder te maken. Takkenberg geeft relevante voorbeelden uit de praktijk op basis van zijn eigen uitgebreide ervaring.

Iris Sips-Weck, directeur Gemeente Nissewaard Statutair directeur Voorne Putten Werkt B.V.
Iris Sips-Weck werkt bij de gemeente Nissewaard. Haar aandachtsgebieden zijn Sociaal Domein, ICT en dienstverlening. De CISO van Nissewaard inspireerde Iris in 2021 een webinar te volgen over cybersecurity. Een van de sprekers was een gemeentesecretaris, die een indrukwekkend verhaal vertelde over de impact van een Ransomware-aanval, die nog steeds dagdagelijks voelbaar is. Vanaf dat moment werd het onderwerp voor haar minder technisch, ging het veel meer leven en werd er minder ingezet omdat het moet, maar meer vanuit intrinsieke motivatie om cybersecurity de aandacht te geven die het verdient. Een van de acties die hier uit voorkwam was het opstarten van een migratie traject met Voorne Putten Werkt naar een nieuwe, beter beveiligde werkomgeving. Een team professionals van Nissewaard ging hier voortvarend mee aan de slag.
 “Maar dat verhaal liep even anders……..; een week voor de start van de daadwerkelijke migratie werden we aangevallen. En wat voelden wij ons machteloos omdat met deze aanval juist een bedrijf geraakt werd met collega’s met afstand tot de arbeidsmarkt die extra kwetsbaar zijn. Ik hoop met ons verhaal organisaties aan te zetten tot meer bewustwording en extra maatregelen, niet omdat het moet maar omdat het kan.”


Om te weten:

Actuele informatie Op www.pvib.nl vind je de actuele informatie over de sprekers en het programma
PE Punten Voor deze themabijeenkomst ontvang je 2 PE punten. Zie voor de voorwaarden: Regeling PE
Leden PvIB De thema avond is gratis toegankelijk voor PvIB-leden. Niet leden betalen € 60,-, incl. BTW.
Bij no show wordt een bedrag van € 35,- in rekening gebracht.
Inschrijven
Inschrijven voor dit evenement is noodzakelijk en alleen mogelijk via www.pvib.nl.
Uiterlijk 1 week voor de bijeenkomst ontvang je een bevestiging per e-mail.
Vragen Voor meer info: Debbie Reinders, tel. 06 20984633 of via activiteiten@pvib.nl

Locatie op kaart

van de Valk Hotel Utrecht
Winthontlaan 4, 3526 KV Utrecht, Netherlands

Meer in agenda

meer agendaitems