12 apr

PvIB

Zijn we niet teveel afhankelijk van de Cloud geworden?

dinsdag 12 april 2022
18:00 tot 21:15

Van der Valk Utrecht
Winthontlaan 4, 3526 KV Utrecht, Netherlands

Op de vraag: zijn we niet te veel afhankelijk geworden van cloud diensten? is waarschijnlijk niet één eenduidig antwoordt te geven. Waar zijn we dan precies afhankelijk van? En is dat slecht of brengt het veel goed? Deze avond zoomen we in op twee afhankelijkheden te weten: Internet en Clouddiensten. We gaan het dan ook hebben over Beschikbaarheid van Internet, door Iljitsch van Beijnen, en in Can we still learn from the past gaat Paul Oor dit als een stuk reflectie en verbinding, koppelen aan Cloud requirements, welke gepresenteerd wordt door Peter van Eijk.

Programma

18:00 uur Inloop met broodjes
18:30 uur Uitreiking Artikel van het Jaar
18:45 uur Cloud intro - Max Webber & Daisy de Joode
18:55 uur Internet Beschikbaarheid - Iljitsch van Beijnum, inet6 consult
19:30 uur Can we still learn from the past? - Paul Oor, Sharedexperiences.nl
19:50 uur Pauze
20:15 uur Secure Connection Requirements of Hybrid Cloud, Peter van Eijk
21:15 uur  Sluiting en borrel

De Sprekers

Iljitsch van Beijnum
De beschikbaarheid van clouddiensten zit wel goed. Maar hoe zit het met de beschikbaarheid van je verbinding(en) er naartoe? Iljitsch van Beijnum vertelt over wat je kan doen om die beschikbaarheid zelf te verhogen en risico's met de routering van je data over het internet zoveel mogelijk te minimaliseren.

Iljitsch kwam in 1995 via een stage bij XS4ALL in de Nederlandse internetwereld terecht. In 2000 begon hij als freelancer webhostingbedrijven te helpen met het inrichten van hun internetroutering, en in 2002 schreef hij voor O'Reilly het boek BGP, over het routeringsprotocol van het internet. En in 2005 het book Running IPv6. Als onderzoeker in opleiding bij UC3M in Madrid was hij mede-auteur van de NAT64-specificatie. Na een aantal jaren als netwerkarchitect bij Logius (ministerie van BZK) helpt Iljitsch nu weer onder de naam inet⁶ consult organisaties met hun complexe internetconnectiviteit en geeft hij BGP-trainingen.

Paul Oor
We leven vandaag, werken aan de toekomst en leren van het verleden… toch? In onze zeevarende natie hebben politici en ondernemers in Nederland honderden jaren samengewerkt om wereldwijd handel te drijven. Dat heeft ons welvaart opgeleverd en we hebben geleerd om te gaan met kansen en bedreigingen, complexiteit en onzekerheden. Precies de reden waarom bestuurders van vandaag beslissingen over Clouddiensten als strategisch onderwerp moeten adresseren!?

Paul Oor houdt zich al meer dan 20 jaar bezig met security en privacy. Als CISO, Privacy Officer en inmiddels ook als interimmanager en adviseur. Naast aandacht voor compliance ligt zijn focus altijd op het verhogen van de effectieve digitale weerbaarheid van organisaties. Door awareness & commitment van de organisatie en bestuurders. Maar ook door security- en privacy professionals kennis- en ervaringen te laten delen. Paul was een van de oprichters van het ISAC-MSP en het Nederlandse chapter van ICS2 en levert bijdragen aan vakliteratuur, artikelen, blogs en presentaties. Gericht op vakgenoten maar zeker ook op de 'business'; onze 'bazen' en opdrachtgevers. Meer informatie: www.linkedin.com/in/paulwmoor.

Peter van Eijk
Naarmate bedrijven zich sneller ontwikkelen en de IT-infrastructuren (informatietechnologie) voortdurend diversifiëren, lopen veel Cloud gebruikers tegen de problematiek aan van een enkele publieke/private cloud of traditionele on-premises hosting. Het datacenter kan voor velen niet langer voldoen aan de servicevereisten op het gebied van kosten, prestaties, schaalbaarheid, beveiliging, weerbaarheid, regelgeving en compatibiliteit. Organisaties kiezen om die reden steeds vaker voor hybride Cloud omgevingen en -diensten om aan hun behoeften te voldoen. Hybride Clouds profiteren van verschillende Clouds en traditionele IT-infrastructuren, en bevoordelen gebruikers systematisch op basis van hun servicevereisten. Hybride Clouds brengen echter verschillende risico's met zich mee, en dus ook een andere reeks beveiligingsuitdagingen. In de presentatie door Peter van Eijk, bestuurslid van de Cloud Security Alliance Netherlands Chapter, worden suggesties gegeven over hybride cloudbeheer, hybride cloudbedreigingsprofielen en hybride cloudbeveiligingsevaluatie, waarbij zowel gebruikers als cloud serviceproviders worden begeleid bij het kiezen en leveren van veilige hybride cloudoplossingen om beveiligingsplanning en -implementatie te bevorderen.

Peter H.J. van Eijk helpt bedrijven succesvoller zijn met cloud computing. Hij werkt dagelijks met cloud providers, IT-afdelingen, softwareontwikkelaars, resellers, hosting providers en system integrators om te innoveren met cloud computing. Verder helpt zijn CCSK Cloud Security training bedrijven om veiliger naar de cloud te gaan. Via zijn site ClubCloudComputing vertelt hij ook meer over hoe cloudadoptie te beveiligen.

Om te weten:

Actuele informatie Op www.pvib.nl vind je actuele informatie over de sprekers en het programma
PE Punten Voor deze themabijeenkomst ontvang je 2 PE punten. Zie voor de voorwaarden: Regeling PE
Leden PvIB De thema avond is gratis toegankelijk voor PvIB-leden. Niet leden betalen € 50,-, excl. BTW.
Bij no show wordt een bedrag van € 35,- in rekening gebracht.
Inschrijven Inschrijven voor dit evenement is noodzakelijk en alleen mogelijk via www.pvib.nl.
Enkele dagen voor de bijeenkomst ontvang je een bevestiging per e-mail.
Vragen Voor meer info: Debbie Reinders, tel. 06 20984633 of via activiteiten@pvib.nl

Locatie op kaart

Van der Valk Utrecht
Winthontlaan 4, 3526 KV Utrecht, Netherlands

Documenten


Meer in agenda

meer agendaitems