Terugblik op 15 jaar iB-Magazine 13 sep 2022

Waar komen we vandaan en waar gaan we heen? Voor de gelegenheid van het PvIB-lustrum is hoofredacteur Nicole van Deursen in de jaargangen van het informatiebeveiliging magazine (iB-Magazine) gedoken op zoek naar trends van toen en nu. 

Het is altijd de bedoeling geweest dat iB-Magazine een blad is voor en door leden van het PvIB om kennis en ervaringen te delen. Iedereen mag een artikel schrijven en de redactie is er om de auteurs daarbij te helpen. Tijdens het vorige lustrum is daarom een workshop gegeven voor leden die wel willen schrijven maar niet goed weten hoe te beginnen. Meer informatie over de workshop van toen vind je terug in het blog. We hopen op het aankomende lustrumcongres een soortgelijke workshop te kunnen aanbieden.

De eerste uitgave van iB-Magazine verscheen in september 2007 na de fusie tussen de twee verenigingen GvIB en PI. Enkele van de artikelen zouden zo maar in 2022 geschreven kunnen zijn. Maar liefst acht pagina’s gaan over telewerken. Na een aantal artikelen in 2011 bleef het stil rond dit onderwerp. Tegenwoordig gebruiken we het woord telewerken niet meer, maar het thema is de laatste twee jaar weer heel actueel geworden. Maar zelfs in 2007 was het geen nieuw thema: het artikel wijst ons op de oliecrisis van de jaren 70 van de vorige eeuw, toen we ons energieverbruik drastisch moesten reduceren. Ook dat klinkt bekend in de oren. 

Wat opvallend anders was in 2007 is te zien op een foto van deelnemers van de BlackHat conferentie in 2007. Ik heb goed gekeken met een vergrootglas, en ik denk dat ik misschien één vrouw zag. Gelukkig is het publiek op conferenties tegenwoordig een stuk diverser. Bijna nostalgisch is het onderschrift bij een foto waarop deelnemers aan een ander congres te zien zijn: ‘Ieder had zijn laptop bij zich’. De auteur schrijft enthousiast: ‘Elke zaal was voorzien van een compleet LAN’ en ‘elke laptop stond open en aan’. Vandaag de dag valt het juist op als mensen niet met een device bezig zijn en oogcontact maken met andere mensen op een congres.

Terugkerende thema’s
Door de jaren heen zie ik een constante stroom van ongeveer dertig thema’s en onderwerpen die vanaf 2007 altijd blijven terugkomen. Ook onderwerpen die vandaag de dag soms nog als ‘nieuw’ worden bestempeld zoals gedrag en awareness of OT/IACS waren er in 2007 al bij. Alleen zien we na 2010 geen artikelen meer verschijnen over forensisch onderzoek of virtualisatie (beiden heel populair in 2008). 
Artikelen over cloudsecurity kwamen in iB-magazine met een knal in 2010 en de aandacht lijkt in de jaren erna wat weggezakt. Identity & access management is heel lang veelbeschreven geweest en tegenwoordig iets minder vaak in een artikel, maar zeker niet verdwenen van de radar van onze auteurs. Architectuur is door de jaren heen een groeiend thema. Omdat we nu de vaste columnist over architectuur missen, zien we het aantal artikelen daarover wel wat afnemen. 

Privacy
De meeste artikelen in de afgelopen vijftien jaar gingen over privacy en persoonsgegevens. Wij publiceerden in totaal bijna twee keer zoveel artikelen over privacy dan over andere populaire onderwerpen als architectuur of compliance (inclusief wet- en regelgeving en governance). Dit zou zo maar te maken kunnen hebben de komst van Rachel in de redactie in 2010 die privacy op de kaart heeft gezet binnen de vereniging (en wellicht een klein beetje veroorzaakt door de AVG…). 

De onderwerpen in de magazines van de beginjaren leken over het algemeen wel iets technischer van aard dan tegenwoordig. Er werd tot 2016 meer geschreven over OT en industriële systemen, softwareontwikkeling en pentesten dan de laatste jaren. Onderwerpen waarover we als redactie graag meer zouden willen publiceren. Hierbij dus nogmaals de oproep: wil je kennis delen met andere leden, neem dan contact op met de redactie. 

Teruglezen
In het archief op de PvIB-website zijn de pdf’s van alle magazines vanaf 2008 terug te lezen. Dat is best wel leuk om te doen als je een keer wat tijd over hebt. Het is helaas niet makkelijk zoeken op specifieke onderwerpen, en achter de schermen werken we aan toekomstige verbeteringen. Recent zijn we begonnen met het los publiceren van alle artikelen op de website. De columns en blogs werden al langer zo gedeeld. 

Ons redactielid Maarten is ook al vijftien jaar actief voor iB-magazine. Hij schreef een artikel in het septembernummer van 2007. Maarten was naar de BlackHat-conferentie geweest en de slotzin van het artikel luidt: ‘over een ding bestaat in elk geval geen twijfel: ons vakgebied blijft voorlopig nog interessant’. Anno 2022 kunnen we dat nog steeds beamen.

De dataset met alle thema’s en de interactieve versies van de grafieken in dit artikel kun je hier bekijken. In de filter kun je de thema’s kiezen. 

meer nieuws

naar het nieuwsoverzicht