Terugblik PvIB Nieuwjaarsbijeenkomst 19 jan 2022

Ruim 200 deelnemers waren online aanwezig tijdens onze Nieuwjaarsbijeenkomst! Samen proostten we op 2022, met de versnaperingen uit het heerlijke borrelpakket. Ook zoomden we in op de IT-incidenten van 2021, met Log4j, Microsoft Exchange en Kaseya als meest spraakmakende en kwam ISIDOOR aan bod.

Pim opent de avond en heet alle aanwezigen van harte welkom. Deze nieuwjaarsbijeenkomst zijn we met ruim 200 deelnemers, en dat verheugt ons zeer.
2021 was een jaar met veel IT-incidenten en volgens de deelnemers die aan de PvIB sessie deelnamen waren dit Log4j, Microsoft Exchange en Kaseya de grootste en de meest spraakmakende.

Michel Zandbergen vertelt over enkele grote IT-incidenten van 2021 zoals: ransomware (Colonial pipelines), supply chain attacks (Kasea) en kritische vulnerabilities (Microsoft Exchange en log4j) en datalekken. De lessen die hieruit geleerd kunnen worden zijn o.a. patchen, MFA en oefenen. Op dat oefenen ging Kees Verkade van het NCSC verder in. Kees was landelijk projectleider ISIDOOR 2021 en hij vertelt over deze grote nationale cyberoefening. Kees weet het publiek te boeien en vertelt duidelijk over de opzet en uitvoering van ISIDOOR. De ISIDOOR oefening wordt tweejaarlijks gedaan en duurt meerdere dagen. In 2021 namen hier circa 96 bedrijven en meer dan 1.500 personen deel aan. Gedurende deze oefening werd zowel operationeel als tactisch als bestuurlijk geoefend in het omgaan met een cyberdreiging/aanval en de daarbij benodigde samenwerking en crisiscommunicatie waarbij zelfs de nationale crisisstructuur werd geactiveerd. 

Aansluitend nam Jessica Conquet, onze voorzitter, het woord. Zij voorspelt naar aanleiding van de presentaties die gehouden zijn deze avond dat er meer incidenten in 2022 zullen zijn en onderschrijft het belang van het oefenen en benadrukt hierbij het belang van security kennis en kunde in de boardroom.

Tenslotte wordt er getoost met de deelnemers op 2022, waarbij het door PvIB aangeboden borrelpakket goed smaakt.

Mocht je het gemist hebben, de presentaties staan online op de website van PvIB en de opname is eveneens terug te zien op het YouTube kanaal van PvIB.

Pim & Michel 
 

meer nieuws

naar het nieuwsoverzicht