Webinar van 22 april gemist? Kijk 'm nu terug! 17 mei 2021

Tijdens de webinar 'Psychologie, houding en gedrag voor beveiliging' van 22 april zijn sprekers Inge Wetzer van Secura en Melvin Broersma van Behaav ingegaan op de menselijke kant van Informatiebeveiliging.

Beide sprekers waren het met elkaar eens: laten we niet kijken naar Security Awareness maar naar Security gedragingen. Bovendien, je weet dat je niet door een rood stoplicht mag fietsen of appen achter het stuur, toch kan het zijn dat je deze regels soms links laat liggen. Want mensen zijn niet rationeel. 

Een van de vragen die we hebben ontvangen tijdens de sessie was: hoe voorkom je ‘gewenste antwoorden’ tijdens het uitvragen van gedrag? Het uitvragen van gedrag met behulp van een questionnaire geeft een indicatie van gedrag maar kan leiden tot vooringenomen antwoorden. De vraag is hoe mensen daadwerkelijk reageren als er een vreemde op de afdeling loopt? Door dit in de praktijk te testen krijg je een realistisch beeld van de gedragingen in deze situatie. Het praktisch uittesten van gedrag is dus essentieel!

Daarnaast werd gevraagd in hoeverre we medewerkers opnieuw moeten trainen wanneer zij weer terugkeren naar kantoor. Dit valt mee, wanneer het gedrag al goed was op kantoor kan dit opgefrist worden door een goede cursus of training. Maar realiseer je dat gedrag uit een aantal componenten bestaat: capaciteit x motivatie x gelegenheid = gedrag. Het aanleren van (nieuw) gedrag (capaciteit) is niet voldoende. Zorg ervoor dat ook de situatie (gelegenheid) en de motivatie ervoor zorgen dat een medewerker gewenst gedrag vertoont. 

Wil je de webinar nog een keer terugkijken? Dat kan via onze online academieportal op www.academieportal.nl/pvib. Wanneer je inlogt kun je de webinar hier terugkijken. 
 

meer nieuws

naar het nieuwsoverzicht