Verslag bijeenkomst 11 april NCSC Security Strategie 10 mei 2023

Dinsdag 11 april heeft het NCSC security strategie event plaatsgevonden. Martijn Jonk beet de spits af van deze PvIB bijeenkomst met uitleg over wat het NCSC doet, waarom een Nederlandse Cybersecuritystrategie (NLCS) is geschreven, hoe deze is opgebouwd en wat de belangrijkste punten zijn.

Ook heeft Martijn uitgelegd wat dit betekent voor het NCSC en hoe de toekomst eruit komt te zien. 

Vervolgens heeft Eric-Jan de Roode vanuit zijn expertise en als voorzitter van het CCRC verteld hoe deze stichting bedrijven helpt met de cyberweerbaarheid van de organisatie. De ambitie van het CCRC is het verhogen van de cyberweerbaarheid van Nederland door het laagdrempelig kunnen uitvoeren van keten gerelateerde cyberoefeningen. Zo gaf Eric-Jan aan dat oefenen in- en met de keten naast het beter voorbereid zijn op een cybercrisis ook zorgt voor een betere samenwerking met of zonder crisis. 

Na een korte pauze nam Sandra van Steenvelt (Hoger Onderwijs Drechtsteden) het over van Eric-Jan. Sandra heeft het publiek meegenomen in welke belangrijke transitie het beroepsonderwijs doormaakt en hoe de leden van het PvIB hier meer aan kunnen bijdragen en de vruchten ervan kunnen plukken. Zo begon Sandra met de problematiseren van de vraag of hoe de vraag toeneemt in lijn met pijler 4 van de NLCS. Het snel inspelen op de nieuwe ontwikkelingen in de markt en samenleving lukt het onderwijs niet alleen, hiervoor is het nodig dat bedrijven, overheden en instellingen elkaar vinden en samenwerken. 

Na Sandra heeft Ezra Windhorst de avond afgesloten met een presentatie over Surelock Academy. Door de groei van Surelock, maar ook de enorme vraag naar goed opgeleid personeel in de securitymarkt is Ezra gestart met deze Academy. Een initiatief om kandidaten met minimaal drie jaar werkervaring in de IT om te laten scholen tot securityconsultant. Ezra gaf een mooi overzicht waar het allemaal is begonnen met de digitale transformatie en op welke manier de Academy tot stand is gebracht. Tijdens het opzetten van de Academy is geconstateerd dat het vinden van kandidaten makkelijker ging dan het zoeken van opdrachtgevers. Opdrachtgevers die een Surelock Academy kandidaat willen begeleiden zijn nog schaars. Om ook in de toekomst over voldoende security professionals te kunnen beschikken zullen alle partijen iets moeten bijdragen. Een mooie oproep aan alle deelnemers van deze zeer informatieve bijeenkomst!
 

meer nieuws

naar het nieuwsoverzicht