• Home
  • Kenniscentrum

Terugblik op ONE Conference ‘we are all connected’

Door Artikel IB6-2022 - Lilian Knippenberg 23 feb 2023

Auteur: Lilian Knippenberg is senior information security officer en schrijft op persoonlijke titel. Ze is te bereiken via LinkedIn.

Op dinsdag 18 en woensdag 19 oktober 2022 vond de ONE conference in Den Haag plaats. In mijn werkomgeving wordt daarnaar ook wel verwezen als ‘de’ ONE, wat iets zegt over hoezeer ernaar uitgekeken wordt. Een terugblik. 

Het thema van deze 2022 editie is ‘we are all connected’. Prachtig thema als je het mij vraagt, na twee coronajaren waarin de conferentie online te volgen was. De voertaal van de ONE is Engels en spreekt zo een breed publiek aan. De organisatie is in handen van drie partijen: het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), het Ministerie van Economische Zaken en de Gemeente Den Haag, waarbij de logistiek en aanmeldingen etc. georganiseerd worden door het ECP (Platform voor de InformatieSamenleving). Het is een invite-only event, wat niet betekent dat het klein is, maar wel dat er alleen mensen zijn die een functie in cybersecurity hebben. 

Slingerende rij
Ik dacht: als de opening om 9.15 uur is en ik ben er om 9 uur, is dat prima op tijd. Dat bleek een beetje naïef te zijn, want ik was niet de enige met die gedachte. De rij voor de aanmelding slingerde zich helemaal om het gebouw en het duurde wel even voordat ik binnen stond. Volgende keer dus veel ruimer op tijd komen! Toch heeft ieder nadeel zijn voordeel, want elkaar ontmoeten en spreken begon in de rij al. Het was me in elk geval duidelijk dat de animo en de opkomst voor de ONE groot was. 

Tracks: de keuze was reuze
Voor ieder wat wils op de ONE: waar conferenties die ik ken meestal ofwel technische sprekers ofwel organisatorische sprekers kennen, kon ik hier juist voor beiden kiezen. Er waren een aantal tracks: technical, research, law enforcement, governance, innovation. Bij iedere sessie was het technisch niveau van de sessie aangegeven van 1 tot 3. Ik vond het moeilijk kiezen, want op ieder moment waren er meerdere aansprekende opties beschikbaar. Daarnaast waren de ruimtes soms al vol, wat het ook wel weer makkelijker maakte om te kiezen waar ik naartoe wilde. Wat ik ook een groot pluspunt van de ONE vind is dat de sprekers divers zijn. Veel mensen met verschillende achtergronden en dus ook verschillende blikken op cybersecurity en relatief veel vrouwelijke sprekers. 

Netwerken
Er is genoeg ruimte om mensen te ontmoeten. Letterlijk door de ‘meeting zone’, waar je afspraken kunt maken met mensen die je nog niet kende, maar ook spontaan tussen de vele breaks door. Ondanks de hoge opkomst kwam het op mij niet over als te druk qua hoeveelheid ruimte. Behalve natuurlijk bij de lekkere koffie, een witte bus beneden waar de hele dag een rij stond. 
Iedere zichzelf respecterende conferentie heeft tegenwoordig een app met het programma, zo ook de ONE. Maar wat de app van de ONE extra handig maakt, is dat er hier opties waren om ook met deelnemers te chatten of iemands naam op te zoeken als je net een leuk gesprek gehad had. Dat maakt het een stuk makkelijker om contact te leggen via bijvoorbeeld LinkedIn. Ook de innovation expo draagt daaraan bij, met stands van verschillende organisaties. Zo kun je wat makkelijker en laagdrempeliger in contact komen met organisaties met een interessant product. Al blijft het ook de kunst voor beide partijen om vooral contact te maken, wat vragen over en weer te stellen en geen verkooppraatjes te houden. 

E-magazine: de moeite waard om terug te lezen
Dan wil ik ook de aandacht nog vestigen op het e-magazine van de ONE met een aantal leuke artikelen over onderwerpen die ook terugkwamen tijdens de conferentie. Van tips van een ethical hacker om veilig te migreren naar de cloud tot de cyberspiekbriefjes (zie iB-Magazine 2022 editie 5 voor een artikel hierover) tot een awareness tool: het staat er allemaal in. Wat mij betreft dus ook de moeite waard om even naar terug te kijken als je dat nog niet gedaan hebt. 

Kortom: een geslaagde ONE. Volgend jaar ga ik weer!
Meer informatie kun je vinden op www.one-conference.nl. Hier vind je ook het programma, de sprekers, impressies, het e-magazine en de historie. 
 

Dit artikel verscheen in IB6-2022.
Voor het opgemaakte artikel (pdf), klik hier onder op 'Document downloaden'.

Document downloaden