• Home
  • Kenniscentrum

Verslag: Verbondenheid en kennisdeling op het NCSC One Conference 2023

Door Artikel IB6-2023 - Fook Hwa Tan 14 mrt 2024

Auteur: Fook Hwa Tan is redactielid van IB-Magazine en chief quality officer bij de Northwave Group. Hij is bereikbaar via fookhwatan@northwave-security.com.

Het is opwindend om deel uit te maken van de digitale revolutie die onze wereld verandert en vormgeeft. In het begin van oktober 2023 kreeg ik de kans om mijn passie voor cybersecurity en digitale connectiviteit te voeden tijdens het NCSC One Conference in Den Haag. Als een enthousiaste deelnemer aan dit evenement, kan ik met zekerheid zeggen dat deze conferentie niet alleen mijn kennis heeft vergroot, maar ook mijn netwerk, allemaal onder het inspirerende thema ‘We are all connected’.

Het tweedaagse evenement op 3 en 4 oktober jl., bracht professionals nationaal en internationaal samen om te discussiëren over de huidige staat van cybersecurity en de uitdagingen en kansen die de steeds groeiende digitale verbondenheid met zich meebrengt. Het was een opwindende gelegenheid om te leren van en te netwerken met enkele van de meest vooraanstaande experts en denkers in de branche. De conferentie werd geopend door de burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, en organisator Hans de Vries om in verbinding de maatschappij samen een stukje veiliger te maken.

Inspirerende sprekers
Een van de hoogtepunten van het NCSC One Conference waren de inspirerende sprekers, die hun inzichten deelden over het thema ‘We are all connected’. De keynote-sprekers (een volledig vrouwelijk ensemble gekozen vanuit hun expertise en kennis in het vak) brachten een schat aan ervaring en kennis met zich mee, waaronder vooraanstaande cybersecurity-experts, vertegenwoordigers van overheidsinstanties en leiders uit de private sector. De volgende sprekers Lorena Boix-Alonso, Jaya Baloo, Esther Schagen-van Luit, Felicity Oswald, Katelyn Bailey en Bettina Haas wisten het publiek te boeien met hun expertise. Ze deelden hun visies op de uitdagingen en kansen van onze onderling verbonden wereld.

Informatieve sessies en workshops
Naast de boeiende lezingen waren er talloze informatieve sessies en workshops die deelnemers de kans gaven om dieper in te gaan op specifieke onderwerpen binnen de wereld van cybersecurity en digitale connectiviteit. Van technische diepgaande discussies tot beleidsgerichte panels, er was voor elk wat wils. Zelf heb ik op de eerste dag meer geleerd over de kansen en dreigingen van de metaverse, security by behavioural design, Attacker Strategy Discovery from Intrusion Alerts, Cybersecurity behaviour decomposed, hoe een sleutel makkelijk gekopieerd kan worden vanuit een foto en de resultaten van samenwerking tussen de Verenigde Staten en Nederland. Op de tweede dag heb ik mogen vernemen hoe het Qakbot netwerk is ontmanteld, Paperbug en de valse veiligheid die Zero Trust kan creëren. Voor degene die dit lezen en er vreemde woorden zien staan, zou ik willen aanmoedigen indien de NCSC de opnames vrijgeeft deze terug te kijken.

Netwerkmogelijkheden
Een van de meest waardevolle aspecten van het NCSC One Conference was de kans om te netwerken met gelijkgestemde professionals. Tijdens koffiepauzes, lunches en sociale evenementen ontmoette ik experts uit verschillende sectoren en landen. Deze interacties openden deuren voor toekomstige samenwerkingen en het uitwisselen van best practices. Het voelde als een jaarlijkse reünie met dank aan de NCSC om dit te faciliteren.

Innovatieve technologieën en oplossingen
De expozaal op het evenement bood een overvloed aan innovatieve technologieën en oplossingen van bedrijven en organisaties, die de frontlinie van cybersecurity bezetten. Het was indrukwekkend om te zien hoe nieuwe technologieën worden ingezet om de uitdagingen van een steeds verbonden wereld aan te gaan. Hierbij waren ook veel partijen, die ook buiten de technologie kunnen helpen.

Conclusie
Het NCSC One Conference 2023 was een onvergetelijke ervaring voor mij als enthousiaste deelnemer. Het bood niet alleen diepgaande kennis en inzichten over de huidige stand van zaken in cybersecurity en digitale connectiviteit, maar het gaf me ook de kans om mijn netwerk uit te breiden en waardevolle contacten opnieuw te spreken. Het benadrukte het belang van samenwerking en kennisdeling in een wereld waarin we allemaal met elkaar verbonden zijn. Ik kijk ernaar uit om de opgedane kennis en contacten in mijn professionele carrière te benutten en te blijven werken aan een veiligere en meer verbonden digitale toekomst. Het NCSC One Conference heeft mijn enthousiasme voor dit vakgebied alleen maar versterkt, en ik kan niet wachten om te zien wat de toekomst zal brengen in onze voortdurend evoluerende digitale wereld. Verder ook benieuwd wat het volgende NCSC One Conference gaat brengen!

Dit artikel verscheen in IB6-2023.
Voor het opgemaakte artikel (pdf), klik hier onder op 'Document downloaden'.

Document downloaden