15 jun

Themabijeenkomst | PvIB

De gevaren van Social Media

donderdag 15 juni 2023
18:15 tot 21:30

Van der Valk hotel, Winthontlaan 4, 3526 KV Utrecht
Winthontlaan 4, 3526 KV Utrecht, Nederland

De laatste jaren zijn social media een steeds groter onderdeel geworden van ons leven. Sterker nog, social media heeft onze levensstijl veranderd. Er gaat geen dag voorbij zonder social media te gebruiken voor zakelijk en/of privé. Doordat tegenwoordig social media bij onze dagelijkse gang van zaken hoort, zien we de gevaren hiervan niet meer. Van sommige mensen kun je hun hele leven volgen en alles over ze te weten komen. Dat is natuurlijk leuk als je het leven van vrienden die ver weg wonen wilt volgen, maar die ongebreidelde hoeveelheid informatie op het Internet kan ook een gevaar vormen. Een leuke vakantiefoto van de familie op Bonaire, geeft inbrekers bijvoorbeeld informatie over een leegstaand huis. Bij een verbroken relatie kan er zo maar een intiem filmpje opduiken, hoewel daar tegenwoordig redelijke goed op nagezien wordt door de Social Media leveranciers.

Vooral jongeren zijn kwetsbaar op het Internet, omdat ze vaak de consequenties van een post op Facebook of Instagram niet inzien. De snelheid van het viraal gaan van een bericht is ongelofelijk en probeer dan maar eens zo’n bericht 1000 maal van het Internet af te halen.

Een ander gevaar wordt gevormd door de algoritmes die gebruikt door de Social Media om hun gebruikers te ‘profilen’ en gerichte advertenties op ze af te sturen. Hierbij worden regelmatig privacygevoelige gegevens verzameld en in sommige gevallen gedeeld met derden.

Junior Meijering van Fox-IT zal een sessie verzorgen met als titel “I know what you did last summer” waarbij Junior laat zien hoe gemakkelijk het is om kruisverbanden te leggen tussen de diverse berichten die mensen achter laten op Social Media en hoe je die gegevens kan gebruiken voor onder ander Social Engineering aanvallen.

Aansluitend zal Rik Dolfing van Eye Security Social Media benaderen vanuit het perspectief van een technische hacker.


Programma

18:15 uur Ontvangst met broodjes
19:00 uur Opening door de dagvoorzitter
19:05 uur I know what you did last summer - door Junior Meijering, Fox-IT
20:05 uur Pauze
20:30 uur Social Media from a technical hacker’s perspective - door Rik Dolfing, Eye Security
21:15 uur Afsluiting en borrel

De sprekers:

Junior Meijering - Fox-IT

Junior Meijering is een autodidactische cybersecurity expert met meer dan 20 jaar ervaring in de cyber security industrie onder meer als oprichter van het bug bounty-platform Zerocopter. Meest recentelijk werkte hij voor LeasePlan als Director Cyber Security en leidde hij het Global Operational Cyber Security-team.

Rik Dolfing - Eye Security

Rik Dolfing is een cybersecurity expert met een achtergrond bij Defensie. Dagelijks is hij bezig met het oplossen van complexe Incident Response cases en doet onderzoek naar nieuwe dreigingen en malware op het gebied van threat intelligence. Op dit moment zet hij zich voornamelijk in voor de veiligheid voor het Nederlandse MKB bij Eye Security en is actief als analist en schrijver voor "The DFIR Report".


Om te weten:

Actuele informatie Op www.pvib.nl vind je de actuele informatie over de sprekers en het programma
PE Punten Voor deze themabijeenkomst ontvang je 2 PE punten. Zie voor de voorwaarden: Regeling PE
Leden PvIB De thema avond is gratis toegankelijk voor PvIB-leden. Niet leden betalen € 60,-, incl. BTW.
Bij no show wordt een bedrag van € 35,- in rekening gebracht.
Inschrijven
Inschrijven voor dit evenement is noodzakelijk en alleen mogelijk via www.pvib.nl.
Uiterlijk 1 week voor de bijeenkomst ontvang je een bevestiging per e-mail.
Vragen Voor meer info: Debbie Reinders, tel. 06 20984633 of via activiteiten@pvib.nl

Locatie op kaart

Van der Valk hotel, Winthontlaan 4, 3526 KV Utrecht
Winthontlaan 4, 3526 KV Utrecht, Nederland

Documenten


Meer in agenda

meer agendaitems