9 jun

PvIB

Help! Crisis door een cyber attack

woensdag 9 juni 2021
16:00 tot 17:45

Online

Cybercriminelen maken wereldwijd vele organisaties slachtoffer van ransomware. Je belangrijke data is gegijzeld en je krijgt die pas terug als je het losgeld betaalt. Het terugzetten van een back-up is zeker niet altijd de oplossing omdat de criminelen ook kunnen dreigen de data te publiceren, wat leidt tot grote reputatieschade of boetes. Dit is een recept waarmee organisatie snel in crisisstand worden gebracht. Maar hoe pak je dat aan en waar loop je tegenaan tijdens een crisis? Dit zijn vragen waar je beter vooraf over kunt nadenken en niet pas wanneer er een echte crisis is. Daar gaan we jou bij helpen met het evenement van 9 juni. In een talkshow gaan we met een aantal experts en een slachtoffer in discussie over belangrijke onderwerpen die spelen tijdens een cybersecuritycrisis. 

In een talkshow gaan we met een aantal experts en een slachtoffer in discussie over belangrijke onderwerpen die spelen tijdens een cybersecuritycrisis. Daarbij doorlopen we een typisch crisisscenario van hack tot herstel.

Discussiepunten die onder andere voorbijkomen:

  • Wat, wanneer en aan wie gaan we communiceren over de crisis?
  • Moeten we wel of niet betalen?
  • En wat zijn daarbij de overwegingen?
  • Moet er een extern forensisch onderzoek uitgevoerd worden en waar moeten we dan rekening mee houden?
  • Wat en wanneer moet er gerapporteerd worden?
  • Hoe bestuur je een crisis eigenlijk? 

Vanuit een studio gaan we live uitzenden en jij kunt online deelnemen aan het gesprek: vragen stellen aan de experts of live met hen discussiëren. Bij Debbie (activiteiten@pvib.nl) kun je aangeven of je jouw vraag live wil bespreken met de experts.

De Webinar wordt mede mogelijk gemaakt door  

Programma

16:00 Opening door Chris van ’t Hof
16:10

Discussie met tafelgasten
* Chris van ’t Hof - gespreksleider
* Koen van Tankeren – woordvoerder/adviseur crisiscommunicatie
* Matthijs Jaspers - Cybercrime specialist bij Politie Nederland
* Slachtoffer van Cybercrime
* Joost Gijzel – Incident Response coördinator bij DataExpert

17:30

Recap

17:45 Sluiting

Tafelgasten 

Chris van ’t Hof
Chris is internetsocioloog, schrijver en presentator. Met zijn bureau Tek Tok maakt hij ingewikkelde zaken in wetenschap en technologie leuk. Als spreker en dagvoorzitter heeft hij 600 optredens op zijn naam. Nu doet hij vooral Webinars en crisismanagement trainingen. Zijn laatste boek heet “Cyberellende was nog nooit zo leuk” eerder verscheen van hem: “Helpful Hackers. How the Dutch do Responsible Disclosure”. Hij is secretaris en medeoprichter van DIVD, het Dutch Institute for Vulnerability Disclosure en heeft in Rotterdam een eigen live praatprogramma: Hack Talk.

Koen van Tankeren
Koen van Tankeren is een ervaren zelfstandig communicatieadviseur gespecialiseerd in woordvoering, crisiscommunicatie en mediastrategie. Hij wordt regelmatig ingezet bij politiek/bestuurlijk gevoelige issues, complexe opdrachten en integriteitsvraagstukken en is als adviseur diverse keren betrokken geweest bij datalekken. Koen is medeoprichter van en adviseur bij De Crisisexperts voor 24/7 support bij crisissituaties. Hij maakt ook onderdeel uit van de flexibele externe woordvoerderspool van de Rijksoverheid.

Matthijs Jaspers
Matthijs Jaspers werkt sinds begin 2020 bij de politie in het cybercrimeteam van de eenheid Oost-Brabant. Daarvoor heeft hij in Rotterdam de IT Campus opgericht en diverse smart city projecten opgetuigd. Nu zet hij zich in voor een sterke publiek-private samenwerking : samen met partners cybercrime voorkomen, verstoren én opsporen. Matthijs focust zich landelijk op het thema ransomware en is een van de initiatiefnemers van de Ransomware Taskforce. De Taskforce is begin 2021 gestart om deze ingrijpende vorm van cybercriminaliteit slimmer aan te pakken.                                    

Joost Gijzel
Joost Gijzel is 6 jaar werkzaam bij DataExpert en is in hun Cyber Incident Response Team actief als IR coördinator, ransomware onderhandelaar en cryptocurrency specialist. Tijdens een incident bepaalt Joost samen met de organisatie een strategie, bewaakt deze en is hij de spin in het web van alle activiteiten. Zijn werkzaamheden variëren van boardroom discussies en technische analyses tot rapporteren (en koffie halen) waarbij businesscontinuïteit voorop staat. Intrinsieke drijfveer is het vechten tegen onrecht en criminaliteit.

Locatie op kaart

Online

Geen kaart voor deze locatie.

Video


Meer in agenda

meer agendaitems