14 jan

Nieuwjaarsbijeenkomst | PvIB

Nieuwjaarsbijeenkomst: Wat betekent de komst van de Quantum computer voor de informatiebeveiliger?

dinsdag 14 januari 2020
18:00 tot 22:00

Van der Valk hotel Utrecht
Winthontlaan 4, 3526 KV Utrecht, Nederland

De eerste bijeenkomst in 2020 toosten we op het nieuwe jaar en luiden we in met een toespraak van de voorzitter, Jessica Conquet.

Daarna gaan we, zoals jullie gewend zijn, snel van start met een actueel onderwerp: de Quantum computer.

De komst van de Quantum computer is een feit. Momenteel zijn met name grote organisaties zoals Google, IBM en universiteiten met de ontwikkeling hiervan bezig. Maar zoals dit voor de meeste innovaties geldt, zal deze techniek op enig moment voor een grotere doelgroep beschikbaar komen. Het is dan ook niet langer de vraag of de Quantum computer deze de huidige crypto kan gaan kraken maar wanneer, en of we op tijd voorbereid zullen zijn. Gelukkig wordt er ook volop gewerkt aan Post Quantum crypto en is er een heuse NIST wedstrijd gaande om te bepalen welk post quantum crypto algoritme het beste uit de bus komt.

Interessante tijden voor ons als informatiebeveiligers, want wat betekent dit allemaal voor ons vakgebied? En kan deze ontwikkeling ook juist worden ingezet voor een betere beveiliging? En welke andere kansen biedt de komst van de Quantum computer voor de maatschappij?

We willen deze avond graag alle facetten van Quantum crypto beetpakken, te beginnen bij een algemene uitleg, waarna we ingaan op de techniek, de processen en de tijdslijnen. We hebben interessante experts uitgenodigd die ons hierover een masterclass gaan geven.


Programma
18:00 Ontvangst met broodjes
18:40 Nieuwjaarstoespraak door Jessica Conquet, voorzitter PvIB
18:50 Opening door dagvoorzitter
18:55 Maran van Heesch, TNO
19:30 Oscar Covers, Betaalvereniging Nederland
20:05 Pauze
20:35 Malte Pollmann, Managing Director & Chief Strategy Officer Utimaco Group
21:10 Paneldiscussie m.m.v. Radboud Universiteit
21:30 Afsluiting en borrel

Uw sprekers

Maran van Heesch
Maran is werkzaam als scientific consultant bij TNO met een sterke focus op toegepaste cryptografie, waaronder post-quantum cryptografie, quantum cryptografie en secure multi-party computation. Ze werkt aan het uitzoeken van use-cases voor quantum key distributie, mogelijke transitiemodellen naar post-quantum cryptografie voor beveiligingsproducten en heeft multi-party computation protocollen geïmplementeerd voor verschillende use cases in de financiële sector en de gezondheidssector. Daarnaast is zij verantwoordelijk voor het quantum portfolio van de ICT en defensie unit binnen TNO.

Oscar Covers RE MSc
Oscar analyseert voor de financiële sector ICT-gerelateerde veiligheidsrisico's en coördineert - waar nodig - de respons. Daarvoor was hij ruim 10 jaar lang verantwoordelijk voor het security-certificeringsprogramma dat gold voor de betaalautomaten in Nederland. Om de contacten met internationale security-specialisten in de markt van kaartbetalingen te onderhouden is hij voorzitter van de European Cards Payments Associantion Security Working Group (ECPA SWG) en participeert hij in de werkgroep die de internationale eisen voor betaalautomaten onderhoudt. Daarnaast is hij lid van de Board of Advisors die de Payment Card Industry adviseert rondom het uitgeven en onderhouden van de internationale security-standaarden waar American Express, Discover, JCB, MasterCard en Visa gebruik van maken.

Malte Pollmann, Managing Director & Chief Strategy Officer Utimaco Group
Malte is a shareholder and member of the Utimaco Management Board since 2008 and CEO from 2011 until 2019. He currently holds the position as CSO (Chief Strategy Officer) focusing on Corporate Development and M&A.

Previously, he was Product Director and Business Unit Leader at Lycos Europe NV (a Bertelsmann company). With a master’s degree in Physics from the Universities of Paderborn and Kaiserslautern in Germany, Malte also received a general management education at INSEAD in Fontainebleau, France. In parallel to his work at Utimaco, he also serves on the Supervisory Board of the International School of IT Security – isits AG in Bochum and advises startups and entrepreneurs in cybersecurity.


Om te weten:

Actuele informatie Op www.pvib.nl vindt u actuele informatie over de sprekers en het programma
PE Punten Voor deze themabijeenkomst ontvangt u 3 PE punten. Zie voor de voorwaarden: Regeling PE
Leden PvIB De thema avond is gratis toegankelijk voor PvIB-leden. Niet leden betalen € 50,-, excl. BTW.
Bij no show wordt een bedrag van € 35,- in rekening gebracht.
Inschrijven
Inschrijven voor dit evenement is noodzakelijk en alleen mogelijk via www.pvib.nl.
Uiterlijk 1 week voor de bijeenkomst een bevestiging per e-mail.
Vragen Voor meer info: Debbie Reinders, tel. 06 20984633 of via activiteiten@pvib.nl

Locatie op kaart

Van der Valk hotel Utrecht
Winthontlaan 4, 3526 KV Utrecht, Nederland

Documenten


Meer in agenda

meer agendaitems