15 feb

Themabijeenkomst | PvIB

Quantum Security

woensdag 15 februari 2023
18:15 tot 21:00

Van der Valk hotel, Winthontlaan 4, 3526 KV Utrecht
Winthontlaan 4, 3526 KV Utrecht, Netherlands

Quantum Security. Een hippe en moderne term, maar voor velen nog steeds ongrijpbaar. Wat betekent het exact? Wat zijn de laatste ontwikkelingen? Moet ik me zorgen maken? En vooral: Hoe kan ik me er op voorbereiden?

Deze PvIB themabijeenkomst staat daarom volledig in het teken van Quantum Security: ‘Everything you always wanted to know about Quantum Security but were too afraid to ask!’

Twee inspirerende sprekers diepen dit onderwerp op een interactieve manier uit aan de hand van een introductie, de huidige stand van zaken en een deep-dive op basis van relevante casussen.

Tijdens en na de presentaties is er veel ruimte voor het beantwoorden van vragen en discussie. Het belooft een boeiende bijeenkomst te worden!

Programma 

18:15 uur Inloop met broodjes
19:00 uur Opening door de dagvoorzitters Mike Slotboom en Ewout Vermeulen
19:05 uur Introductie QT, dreiging QT, kansen QKD
19:45 uur Pauze
20:00 uur Deep-dive algoritmes, oplossingen
20:40 uur Oplossing QKD & Toekomst
21:00 uur Afsluiting en borrel

Sprekers

Ingrid Romijn Co-founder en Director Business Development Q*Bird

Het beveiligen van onze datacommunicatie en digitale infrastructuur is een belangrijke uitdaging in onze in toenemende mate digitaal verbonden samenleving. Versleuteling van gegevens is gebaseerd op algoritmen die praktisch onoplosbaar zijn voor bestaande computers. Een quantumcomputer zal in staat zijn deze wiskundige problemen op te lossen en hiermee onze versleutelde gegevens te kunnen hacken.

Quantumcomputers zullen waarschijnlijk over 5 tot 10 jaar onze gegevens kunnen ontsleutelen. Dat is nu al belangrijk, omdat bepaalde gegevens jarenlang veilig moeten worden bewaard. Kwaadwillenden zouden gegevens nu kunnen stelen en vervolgens later decoderen wanneer de quantumcomputer hiervoor beschikbaar is. Ingrid Romijn is mede-oprichter van Q*Bird, een startup van QuTech. Q*Bird levert apparatuur voor het huidige en toekomstige quantuminternet.

Ingrid is gepromoveerd in de natuurkunde en werkte eerder bij ECN/TNO als onderzoeker, projectleider en programmamanager zonneceltechnologie. Ingrid trad in 2018 in dienst bij QuTech (een samenwerking tussen TU Delft en TNO die quantumcomputers en quantuminternet ontwikkelt) als programmamanager. In 2019 maakte ze deel uit van het team dat de Nationale Agenda voor Quantumtechnologie opstelde. Van 2020 – 2022 werkte Ingrid voor de Quantum Delta Foundation als programmamanager voor het Nationaal Quantum Netwerk (CAT-2) programma.
LinkedIn: Ingrid Romijn

Sander Dorigo Security architect Fox-IT

De komst van de quantumcomputer, en de mogelijke gevolgen daarvan, staan al een tijdje op de agenda. Dat dit een risico oplevert voor cryptografie en daarmee beveiliging is veel mensen welbekend. In zijn rol als security architect bij Fox-IT werkt Sander aan het beveiligen van data op het hoogste geheimhoudingsniveau, ook na de komst van de quantumcomputer. Dit vraagt om een sterke combinatie van cryptografie, de juiste communicatieprotocollen en goede procesbeveiliging. Sander Dorigo werkt al meer dan 10 jaar aan het (cryptografisch) beveiligen van applicaties, systemen en (financiële) datastromen. Sander begon als security engineer bij diverse defensie-contractors en stroomde als cryptografisch consultant in de financiële sector door naar de cybersecurity. Bij Fox-IT werkt hij aan gecertificeerde beveiligingsproducten voor veeleisende klanten.
LinkedIn: Sander Dorigo

Om te weten:

Actuele informatie Op www.pvib.nl vind je de actuele informatie over de sprekers en het programma
PE Punten Voor deze themabijeenkomst ontvang je 2 PE punten. Zie voor de voorwaarden: Regeling PE
Leden PvIB De thema avond is gratis toegankelijk voor PvIB-leden. Niet leden betalen € 50,-, excl. BTW.
Bij no show wordt een bedrag van € 35,- in rekening gebracht.
Inschrijven
Inschrijven voor dit evenement is noodzakelijk en alleen mogelijk via www.pvib.nl.
Uiterlijk 1 week voor de bijeenkomst ontvang je een bevestiging per e-mail.
Vragen Voor meer info: Debbie Reinders, tel. 06 20984633 of via activiteiten@pvib.nl

Locatie op kaart

Van der Valk hotel, Winthontlaan 4, 3526 KV Utrecht
Winthontlaan 4, 3526 KV Utrecht, Netherlands

Documenten


Meer in agenda

meer agendaitems