15 jun

Themabijeenkomst | PvIB

Capita Selecta

donderdag 15 juni 2017
18:00 tot 22:00

Van der Valk Utrecht
Winthontlaan 4, 3526 LB Utrecht, Nederland

Binnen het domein ‘informatiebeveiliging’ zijn er uiteenlopende ontwikkelingen gaande. Er wordt in de media steeds meer aandacht geschonken aan de kwetsbaarheden waaraan technologie onderhevig is, maar zeker ook de kansen die het de mensheid biedt. Tijdens deze PvIB avond zullen wij verschillende onderwerpen behandelen: Capita Selecta!

Tegenwoordig wordt allerlei apparatuur voor, in en rondom het huis uitgerust met internet. Leveranciers prijzen hun smart devices aan voor het gemak en de productiviteits-boost waarvoor deze producten zorgen, zelfs de Ikea verkoopt ze. Het leven van de consument wordt véél makkelijker gemaakt door smart devices, wordt er beloofd, helemaal als deze smart devices worden aangesloten op het internet. Smart homes zorgen ervoor dat de consument op een prettige wijze wordt gewekt met zijn of haar favoriete muziek, een vers bakje koffie, live verkeersinformatie over de route die zo gereden moet gaan worden, een lunchpakketje voor onderweg en de opdracht om later op de dag wat vers brood te halen, gezien het feit dat het brood bijna op is. We zijn het er allemaal over eens dat hedendaagse technologie ons het leven een stukje makkelijker maakt. Staan wij als consument voldoende stil bij de risico’s van het gebruik van deze technologie óf vinden wij dit de taak van de producenten?

Binnen organisaties worden verschillende maatregelen genomen om de weerbaarheid tegen cyberincidenten te verhogen. Niet alleen door nieuwe technische maatregelen te implementeren maar ook door het verbeteren van processen of awareness campagnes. De vraag voor veel instellingen is, hoe toon je deze weerbaarheid aan? Met het behalen van een ISO certificering is aantoonbaar dat er een bepaald niveau aan maatregelen aanwezig zijn. Alleen hoe maak je het meetbaar en kwantificeerbaar? Afgelopen tijd hebben de Nederlandse grootbanken geworsteld met deze vraag en hebben gezamenlijk een framework gemaakt voor Cyber Resilience Metrics. Dit is opgeleverd vanuit het Shared Research Program tussen de banken onder leiding van TNO.

Vrijdag 12 mei 2017 verscheen een bericht in het nieuws over Britse ziekenhuizen die getroffen zijn door cyberaanvallen waarvoor ransomware gebruikt is. Aan het begin van de avond heeft het NCSC hierover een waarschuwing in Nederland verspreid binnen de "vitale sectoren" zoals energiebedrijven. Ook ziekenhuizen zijn gewaarschuwd. De risico’s van ransomware voor organisaties zijn groot. Een medewerker klikt één verkeerde link aan en het hele bedrijfsproces ligt stil of de informatie ligt op straat.

Steeds vaker verschijnen berichten over ransomware in het nieuws. Bekende ‘varianten’ zijn CTB-locker, Cryptolocker, Cryptowall, Locky en Coinvault. De organisaties die de ransomware verspreiden worden steeds professioneler. Als slachtoffer kunnen je een helpdesk bellen als de betaling niet lukt. Betalen kan vaak zelfs met iDEAL. Bij voorkeur in Bitcoins natuurlijk.

1: Een veilig huis – IoT en Smart Home beveiliging onder de loep.

Stefan Witkamp - Co-Founder en Commercieel Directeur Athom B.V.

2: Cyber Security Metrics

Paul Samwel – Head Security Architecture & -Innovation Rabobank

3: De huidige status van ransomware

Junior Meijering – Founder van Zerocopter

Programma

18.00 Ontvangst met broodjes
19.00 Opening door dagvoorzitters Bas Houtepen en Stefan Veenendaal
19.05 Een veilig huis – IoT en Smart Home beveiliging onder de loep, Stefan Witkamp van Athom
19.45 Cyber Security Metrics, Paul Samwel van Rabobank
20.25 Pauze
20.45 Ransomware, Junior Meijering van Zerocopter
21.30 Afsluiting door dagvoorzitter en start netwerkborrel

Uw sprekers

Stefan Witkamp is een van de twee oprichters van Athom, het bedrijf achter Smart Home apparaat Homey. Met Homey wil het bedrijf alle apparaten in huis verbinden en makkelijk toegankelijk maken - ook wanneer je niet thuis bent. Met de berichtgeving rondom lekken en schandalen light privacy en beveiliging in de IoT sector steeds meer onder de loep. Hoe is dit doorgaans geregeld in connected apparaten? Welke (mis)standen zijn er op dit moment in de praktijk? Hoe gaat een centraal apparaat als Homey om met data en beveiliging, ook in combinatie met het open platform dat het is? Stefan neemt ons mee in deze steeds belangrijkere wereld.

Paul Samwel heeft na zij studie technische informatica in Delft 8 jaar gewerkt als IT auditor. Na zijn overstap naar Rabobank heeft hij op diverse functies in de informatiebeveiliging bekleed. Op dit moment is hij verantwoordelijk voor Security Architectuur en –Innovatie binnen het Global Information Security Office van Rabobank. Paul coördineert daarbij de Rabobank participatie in het Shared Research programma van de grootbanken en TNO (zie https://www.tno.nl/nl/samenwerken/partners-van-tno/shared-research-programme-cybersecurity/). Onder de hoede van dit programma is een project uitgevoerd om te komen tot een set van Cyber Security Metrics waarmee inzicht gegeven kan worden in het actuele cybercrime risico.

Junior Meijering is founder van Zerocopter. Junior is een veelgevraagde spreker en ervaren security expert. Zerocopter is opgericht met de ambitie om continu online veiligheid voor iedere organisatie, groot of klein, mogelijk te maken. Junior gelooft in continue beveiliging en de toegevoegde waarde van het wereldwijde ethical hackers netwerk bij het verbeteren van de online veiligheid van organisaties.

Om te weten:

Actuele informatie https://www.pvib.nl/actueel/evenementen/capita-selecta

PE-punten

Voor deze themabijeenkomst ontvang je 3 PE punten.
Zie voor de voorwaarden: https://www.pvib.nl/algemeen/regeling
Leden PvIB De thema avond is gratis toegankelijk voor leden van het PvIB. Niet leden betalen een vergoeding van € 50,-, excl. BTW. Inschrijven is noodzakelijk en alleen mogelijk via de website. Na inschrijving krijg je uiterlijk 1 week voor de bijeenkomst een bevestiging per e-mail.
Locatie/route https://www.vandervalkhotelutrecht.nl/routebeschrijving/
https://www.vandervalkhotelutrecht.nl/parkeren/
Vragen/info Debbie Reinders, tel. 06 20984633 of activiteiten@pvib.nl

Locatie op kaart

Van der Valk Utrecht
Winthontlaan 4, 3526 LB Utrecht, Nederland

Documenten


Meer in agenda

meer agendaitems